Właściwości zdrowotne kiwi

Nie ulega najmniejszym wątpliwościom, że kiwi właściwości zdrowotne posiada niezwykle cenne i wartościowe dla ludzkiego organizmu. Kiwi posiada ogromną dawkę witaminy C – niezwykle istotnej dla prawidłowego i zdrowego funkcjonowania każdego organizmu. Warto pamiętać o tym, że w tym przypadku już jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy u osoby dorosłej. Nawet stosunkowo długie przechowywanie owocu nie powoduje u niego utraty witaminy C, co jest szczególnie ważne ze względu na to, że jest to owoc pochodzących z importu.

 

W kiwi można znaleźć również cenne dla serca (wspomagające jego pracę) glikozydy nasercowe, które w połączeniu z solidną dawką potasu regulują rytm serca, pomagają w obniżeniu ciśnienia oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Dzięki błonnikowi kiwi reguluje pracę układu trawiennego wspomaga obniżenie poziomu złego cholesterolu – jak przekonują specjaliści, wystarczy spożywać dziennie od 10 do 25 g błonnika, aby obniżyć poziom złego cholesterolu nawet o 20%. Wpływ na regulację procesów trawiennych nie jest obojętny również dla skuteczności procesu odchudzania.

 

You may also like...